Studiekeuzebegeleiding

Studiekeuze

25% van de langstudeerders, die door de maatregelen van het demissionaire kabinet een langstudeerboete opgelegd krijgt, loopt de studievertraging op door een verkeerde studiekeuze. Een zorgelijke en dure aangelegenheid. Zorgelijk, omdat het switchen van studie voor studenten vaak een lastige fase in hun leven betekent.
De leerlingen van de middelbare school die voor hun studiekeuze staan zijn vaak nog jong en hebben niet zo veel (levens)ervaring. Er is een groot aanbod van mogelijkheden hetgeen de keuze niet eenvoudiger maakt. Dit maakt het voor een deel van hen lastig om te kiezen. Wordt het een studie aan een universiteit of een hogeschool? Welke studierichting past het beste en in welke stad zal de studie uiteindelijk gevolgd worden?
Op school wordt wel aandacht besteed aan de studiekeuze maar dit blijkt lang niet altijd voldoende te zijn.

Met behulp van praktische opdrachten help ik de leerling uit te vinden wat hun kwaliteiten zijn. Ik kan helpen hun passie te ontdekken en te kijken waar en hoe ze deze het beste kwijt kunnen. Samen kunnen we op zoek gaan naar mogelijke opleidingen die bij de leerling passen en kijken wat de opties zijn om hier meer over te weten te komen. Leerlingen krijgen begeleiding bij het voorbereiden van voorlichtingsdagen en meeloopdagen alsmede de reflectie daarop achteraf. Indien aan de orde kan ook gekeken worden welk vakantiewerk zou helpen bij het aanscherpen van de studiekeuze.

Sommige leerlingen hebben maar een klein zetje nodig, andere zijn gebaat bij een langer durende begeleiding. Wat bied ik:

  • Ervaring met het ontdekken van kwaliteiten
  • Ervaring met verschillende (creatieve) methoden voor het ontdekken van passies
  • Praktische begeleiding bij het zoekproces naar een passende studie
  • Veelzijdige kennis van opleidingsmogelijkheden
  • Een uitgebreid netwerk om te zoeken naar korte stages

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.